Monday, December 24, 2012

# 3 Wordless- Korean Souvenirs





# Project 6- Hangout Lagii??












# Project 5- Chocolate Moist Cake.

bahan-bahan chocolate moist cake  :

2 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 cawan susu sejat
1 cawan minyak
secubit garam

1 3/4 tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking bowder
1 1/2 sudu teh baking soda       } ayak

2 biji telur - dipukul seperti buat telur dadar
1 sudu teh esen vanila

cara buat kek :

1. mula2 sekali kena panaskan oven dulu sebelum buat kek. panaskn suhu 180 degree celcius.
2. masukkan gula, air panas-pukul hingga gula larut. pastu masukkan susu.pukul sebati. masukkan minyak n garam lak. pukul sebati.( guna mixer low speed saja ye sebab adunan memang jenis cair. takpon guna whisk pon boleh)
3. masukkan adunan tepung yang dah diayak sikit demi sedikit. gaul sebati.-guna low speed gak
4. masukkan telur dan esen, kacau sebati.
5. masukkan dlm loyang yang dah disapu butter/minyak/marjerin dan dialas dengan kertas minyak.(supaya x melekat)
6. masuk dlm oven. tadi dah panaskan oven 180 kan, masukkan kek, turunkan suhu kepada 160 je.bakar suhu 160 degree celcius sampai masak. aku memng saja guna suhu rendah, tapi lambat sket lah masak nya. dekat 2 jam baru masak.  depends pada oven korang sebenarnya. so korang kena sentiasa jaga2 kek dlm oven tu. agak2 dah bau wangi u...dah nak masak lah tu. tips: tolonglah jgn asyik2 nak bukak pintu oven nak tengok kek jadi ke tak. memang lah confirm kek tu akan bantat kalo korang baru je 5 minit letak dlm oven dah sebok nak bukak2 nak tengok jadik ke tak. jgn bukak pintu oven 30-40 min pertama. takpon tak yah je bukak sampai lah die dah bau2 wangi kek. barulah bukak, test ngan lidi cake tester utk check kek dah masak lom. kalau lidi tu keluar bersih, maksudnya kek dah masak. keluarkan dr oven. tunggu kek sejuk br letak topping nya ok.



resepi topping kek

1 tin susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
1/4 cawan minyak masak/minyak sayur



cara buat: masukkan semua dalam periuk. masak atas api sederhana.pastikan sentiasa kacau supaya tak berketul2. agak2 dah start nak mengelegak tu,tutup api. biar cool kejap, kemudian sapu atas kek coklat tadi. hiaskan guna choc rice atau ikut kreativiti masing2 ye:)

# Project 4- Hangout Pizza Huh?

Sebenarnya event ni tak basi lagi. Sebab sepatutnya aku update 4 minggu yg lepas ckp je lah sebulan yg lepas . Tapi disebabkan malas nak sign in blog, dgn password blog yg ingat-ingat lupa ditambah pulak wayar USB yg dah macam hareemm nak connected dgn komputer =..=' yeah rase cam hidup dalam zaman kegelapan dan kehancuran. main pakai keyboard biskut Hup Seng seyh. Guna je lah apa yg ada cik kak wehh. Masa pakai netbook main campak-campak je bawah katil, time kena rompak dgn penyamun G-Shock mulalah shock bagai tahap menangis peluk kaki katil =='.

Masa cuti ni lah nak ajak keluar bagai, mmg kacau rutin harian betul.  Tapi sebab ada org nak belanja terus je "SETUJU!" *mate bersinar-sinar dgn mulot ternganga. Pagi tu lepak kat library dulu dgn mak nenek Najat. Mula-mula face to face tu cam kekok je. Cakap pun main kepit2 macam cakap ngam mak mentua, awkward la konon sebab dah 8 bulan tak jumpa.

 2 minit kemudian...Pokpekpokpekpokpek..last sekali kena poke paler dgn mak guard. hambek ko.













#Project 3- Geledah Library.


-At American Station. It is all about AMERIKAAA!