Thursday, November 17, 2011

MISS BRACES - TO - BE

As-salam peeps,.sudah berkurun aku xm'update belog ak nim,..Miss Starbucks aka Sy.Najua Najat asyik m'nyuruh aku mengupdate belog...hah amek ko !. Hari nim aku mau berkongsi tentang perjalanan aku sebelum aku memakai pendakap gigi lam omputihnyer BRACES not GRACES ! adik aku selalu jer tersasul pggil graces. wtfak? !haha.

This is UGLYBETTY dia pun pakai braces tpi fake braces jerr laa.

Wahhhh ! Katy Perry pakai braces ! adorable bangat,..(memekik sambil tutup telinga)

Nim lha gambar aku, gojes kankankan~ ye aku tipu korang.

Aku nak pakai braces bkan pe.,urmm korang tgok sendiri laa gambar bdak kat bawah nim..ermm yer AKUJONGANGTAPIADEAKUKESAH?...haha


 Aku bernafsu nak pakai braces nim masa darjah 6 (2008)... ntah mcam mne lha aku boleh knl mende alah nim. Gigi aku sebenarnya boleh diketegorikan sebagai tak teratur bkan JONGANG. diulangi bkan JONGANG !., sbab habit aku dulu suke # isapibujari, tapi skrang aku xbuat dah keje xsenonoh tu. Lepas tu klinik gigi dekat rumah aku refer ke klinik Kerajaan dekat Hospital Sultanah Nur Zahirah., and then doc check aku punyer gigi dan terangkan sket2 pasal braces nim, mule2 aku happy sgt nak pakai mende nim tapi d'sebabkan kegarangan dan ketegasan doc pakar tu telah m'buatkan aku m'jdi takut ditambah pulak kne cbut 4 btg gigi. Doc tu bagi warning ke mama aku kalau xnak tgok anak memekik, menjerit, melalak kesakitan xpayah tandatangan !~hahaha emo kan? Tapi mama aku selamba jer dia tandatangan aka autograph kat borang tu. Mama aku cakap xpe lagi 3 thn baru pakai braces lambat lagi..

3 tahun kemudian.....(haha cam lam filem pulak) - 2011

Aku sekarang dah form 3,,..masa berlalu dgn pantas sepantas motor buruk delivery pizza hut ! aku dah xigt pun pasal braces tapi bila tgok bdak pakai braces [ bilalah aku nak jadi mcam dia?..huh]. lepas tu de call dari klinik gigi sruh aku pi sana masa tu dlm bulan 6.., aku bangkang habishabisan xnak pakai braces, mak aku pujuk pun aku buat derk jee~ egokah aku?... tapi lepas bestie aku miss Farah Didie dan miss Starbucks suruh aku pakai jerr laa..aku pun dgn kompiden ckp dgn mama aku yg aku nak pakai ! pelik kan aku?

Masa app dgn doc buat kali pertama..urmm gulp.gulp.gulp. berdebar siot ! doc bekeng~hahaha
Habis kne sembur dgn doc tu " Apasal gigi awak nim teruk sgt ?!!!",,,"Byak nyer karies ! tartar ! kalkulus ! ntah apalagi ! dah lah 4 gigi berlubang !"- scary kankankan..."Awk xpenah gosok gigi ke?!!!" nim dah lebih nim kang aku flying-kick baru taw doc nim...sesedap oren je ckap ak x gosok gigi ! .Doc ckp pergi tampal dulu yg mne2 berlubang tu...kambus semuanyer biar terkubur begitu shja...

Lepas tampal kesemua lobang2 jahanam tu~ sbnyk 6 lobang...nasib baik doc pakar tu jumpe 4 jer mase dia check..kalau x naye...akakakakaka,,before app blek ngam doc pakar aku pastikan xde walau s'molecule pun plak-plak. aku gosok gigi jgn ckp lha habis mereng aku gosok (sakit hati punyer pasal) .Then, doc ambil acuan gigi aku gne apa ntah mcam bubble gummy lha



sumber :  bestie aku di dunia shj MR. GOOGLE 

and then.....x-ray time !!! ,time x-ray lha yg paling aku bengang n cerewet.,malas lha mau citer...oke next !

nim bkan aku punyer sbab yg aku lagi teruk struktur giginye~

App yg ke-3 : Doc pakar terangkan sedikit sebanyak tentang apa yg boleh dimakan dan apa yg xboleh,,,mmg leceh btol lha xbley gigit bontot pensel or pen ? wadafak? tulah sumber inspirasi aka rhsia k'cemerlangan aku ketika menjawab pekse..hehe,.perngai bley blah...so demi kecantikan yg selama ini amat d'impikan oleh golongan seperti aku nim.....aku pasrah dgn suratan takdir~ ecehcehceh



App ke-4 : Dentist pelatih telah memasang rubber band kaler baby blue kat celah2 gigi geraham sbanyk 8 getah...

Mula2 aku rasa okey jee...tapi lepas tu sakit yg amat laa sgt~ xpi aku buat cool jerr. Aku rasa gigi geraham aku dah lumpuh buat selama-lamanya~waaa. Malam tu mama aku pulak offer nak belanja makan pizza hut Ultimate Chessey...aku pun "hurmm...okey". Bila bukak mulut jerrr.."Arrrrggghhhh !" hehe...emokan ak nim~ so terpengom dan terbengom lha aku tgok adik2 aku men tarik2 pizza cam lam iklan tv tuh..'.ko igt aku heran sgt ke hah?!!' ,.,mama aku ckap " ermm xpyh kempunan laa xsedap sgt pun pizza cheesey tu, biase2 jee" "wahh sedap nyer makan pizza cheesey !!!" tu adik2 aku punyer angkara ....xgune menangis ayer mate darah sekalipun depan pizza tu mcam lah aku bleh makan....so terkelip-kelip lha aku~xpe lah BEAUTY IS PAIN

App ke-5 : Akhirnye doc pelatih tu bukak jugak mende alah tu,,,kalau bleh mmg aku nak mintak getah tu sbb aku nak koyak n nak cincang lumat2 buat belacan ! baru puas hati aku ~hahahaha

Dia letak getah tu sebab nak renggangkan gigi aku coz nak letak besi...bley pulak doc tu tanye " Camne sakit x?" ..aku pun sengih jerr lha,,,bley pulak aku cakap "xlah"...doc tu mula la pasang ntah apa lah nama saintifik dia... korang cari lam google jerr....

Aku rase okey jer pakai mende nim...alah bisa tegal biasa kan....rabak jugak lha dinding2 pipi aku...lepas 2-3 hari oke lha...lepas tu doc bagi surat untk cabut gigi,,,,just 3 minggu yg diberi untk cabut gigi.wth? Aku pakai kat kerajaan so  $$$  murah skit laa dlm rm700 bcoz aku student lagi tapi kalau swasta ko pegi ckap nak pakai skrang pun bley aslkan de $$$ ...bajet de 3k bley jalan...

PENGALAMAN CABUT GIGI

Klinik Bukit Tunggal - gigi pertama : Aku pergi lepas habis raye haji pada hari selasa. Mlm sebelum aku cabut gigi, mcam2  fantasi aku,,, sakit ke? btoi ke jarum inject dia sepanjang choki2? bley mati ke x cabut gigi? doc yg cabut gigi aku hensem x?( lalalala),,
 kuar je dari klinik...alah xsakit pun tapi bius dia bley buat aku melalak lam hati jugak lha....

Klinik Manir -gigi ke-2 : Masa aku cabut gigi kat manir mmg oke! darah yg kuar mmg xbyk sgt..

Klinik Teluk Ketapang- gigi ke-3 : yg nim mmg aku xtahan jgak dah lha bius  sakit woo~ cabut pun sengal2 berlemak...'doc nim xbace bismillah ke mase cabut gigi aku...arghhh !~eksyen lebih

Yg last skali ggi ke-4 aku cabut kat Manir dan mmg x menafikan cabut gigi kat manir mmg tiptop maybe sbab aku dgr doc tu bace bismillah kot... doc yg len hurmm bace lam hati jerr kot.....hahaaha
Sekarang aku otw nak pakai braces bkan miss braces lagi xpi miss braces-to-be...insya-allah aku pakai pada 21/11/2011...tarikh x gorjes langsung ! bagi lha 11/11/11 ke..byk songeh pulak

dream become true ! Anda mahukan senyuman yg menawan sehinggakan atuk aku pun pengsan melihatnya? gunalah braces, suci dan murni...byk pulak aku melalut lam entry nim oke lha..wassalam